0744.521.450 * 0264.258.888 mirceadejeu@yahoo.com
Select Page

Buletin Parohial

Încă de la numirea mea în parohie, care a concis cu înființarea acesteia, mi-am pus toată credința, priceperea și energia în slujba Bisericii și a celor aproximativ 240 familii din comunitatea ortodoxă a satului Bucea .

Astfel, în perioada 1980-1982, am finalizat lucrările la biserica nouă, inclusiv pictura executată de pictorul bisericesc Petru Botezatu, pentru ca în 1985 să fie ridicată și casa parohială, dat fiind că până în 1980 Bucea a fost filie a Parohiei Negreni și nu avea casă parohială proprie .

Anul 1988 a marcat ample lucrări de conservare a bisericii de lemn, construită în 1791, monument istoric de referință al zonei .

În perioada 1993- 2003, beneficiind de un generos sprijin al comunității catolice și al Crucii Roșii din orașul Lorsch – Germania, precum și a numeroși prieteni din țară și din străinătate, am construit Casa de Cultură, evaluată la 24 mld lei vechi . Printr-o hotărâre a Primăriei și a Consiliului local Negreni, acest edificiu poartă numele “Pr. Mircea Dejeu” .

În 1995 am demarat, la Piatra Craiului, lucrările la Mănăstirea Sf. Ioan Iacob Hozevitul  Românul, lăcaș de cult aflat pe teritoriul parohiei noastre .

O altă realizare cu care se mândrește localitatea noastră este un impunător Monument al Eroilor închinat celor 37 de fii ai satului căzuți în cele 2 Războaie Mondiale .

Anii care au urmat au consemnat și alte realizări, atât în domeniul religios, cât și cel cultural – obștesc;

 • 2003 – ridicarea altarului de vară
 • 2005 – amenajarea unui parc pentru copii
 • 2008 – construcția scărilor de piatră spre biserica veche de lemn
 • 2009 – schimbarea acoperișului bisericii de lemn
 • 2010 – renovarea bisericii noi

De asemenea. mai menționez :

 • împrejmuirea celor două cimitire
 • ridicarea unei porți de stejar la intrareaîn incinta bisericii vechi
 • trotuar și scări de piatră la biserica nouă
 • încălzire centrală și mochetarea bisericii noi
 • trotuar și scări de piatră la Casa de Cultură
 • ridicarea unei scene pentru spectacoleîn aer liber lângă Casa de Cultură
Activitatea mea de preot a fost completată de-a lungul anilor cu cea didacticăș astfel am predat religia timp de 14 ani la Școala cu clasele I-VIII din Bucea . M-am implicat în activități civice, de ecologizare și de protecșie a mediului, amplasând peste 50 coșuri stradale, așa încât Bucea a fost prima localitate rurală (pe ruta Cluj – Oradea ) despre care presa a scris că se încadrează în standardele europene . Am facilitat introducerea telefoniei digitale în comună, amplasarea de cabine telefonice și introducerea TV cablu .
Am ajuns într-un moment de bilanț, la capătul a trei decenii de pastorație în Parohia Bucea, îndrăznesc să afirm, cu umilințăși neabătută credință, că demersurile mele ca preot și cetășean nu au fost zadarnice și cp tot ceeace am realizat este spre slava lui Dumnezeu, a Bisericii Sale și spre binele semenilor mei .

<strong>Reparații la Biserica de lemn Bucea</strong>

  [banner-rotator-fx settings=”settings7.xml”][/banner-rotator-fx] 

↓